Friday, 24 February 2012

JUMAAT ~

Assalamualaikum dan selamat pagi !! Alhamdulillah kita masih lagi di panjangkan usia oleh Allah S.W.T untuk menghirup udara segar di atas muka bumi Allah ini .. masih lagi menikmati kenikmatan hidup yang dikurniakan Allah ..  hurm , pepagi tadi bgn dari tidur terus jer hadap lappy en dengan pantas membuka cik google , tekan 2 , keluarlar ap yang di cari .. sesungguhnya law kita berkongsi akan sesuatu kebaikan , kita juga yang akan turut serta mendapat pahala di atas perkongsian tersebut .. so , let's find out ..

semestinya kowg semua taw kan yang hari JUMAAT merupakan  penghulu segala hari kerana kemuliaan dan kelebihannya .. malah , peristiwa agung banyak berlaku pada Jumaat.  .. so , aq nak kongsi sikit nga kowg semua pasal  sepotong hadis ini ..

Hadith : 

 
Dari Abu Hurairah r.a katanya Rasulullah SAW bersabda :  

“Kita (umat Muhammad) adalah yang terakhir (datang ke dunia) tetapi yang terdahulu (diadili) pada hari kiamat .. Kita adalah yang paling dahulu masuk syurga , padahal mereka diberi kitab lebih dahulu daripada kita sedangkan kita sesudah mereka .. Kita diberikan petunjuk oleh Allah akan kebenaran yang mereka perselisihkan itu yang Allah telah tunjukkan kepada kita iaitu Hari Jumaat .. Maka hari ini (Jumaat) adalah untuk kita .. Besok (Sabtu) untuk kaum Yahudi dan lusa (Ahad) untuk kaum Nasrani .. “  (al-Bukhari) 

 
Huraian : 
 
1. Islam menyerlahkan perbezaan yang begitu ketara dengan agama-agama lain agar umatnya tidak terkeliru seperti membezakan arah qiblat, kitab suci, hari raya, hari kebesaran dan sebagainya .. 
 
2. Islam menetapkan bahawa hari Jumaat adalah sebagai penghulu segala hari. Ini berbeza dengan Yahudi yang membesarkan hari Sabtu dan Kristian yang membesarkan hari Ahad .. 
 
3. Perbezaan-perbezaan yang ditetapkan oleh Islam ini hendaklah diamalkan dan dihayati secara praktikal oleh umat Islam kerana dengan cara ini akan menyerlahkan lagi jati diri setiap muslim serta menjauhkan mereka daripada terpengaruh dengan adat dan budaya yang cuba dibawa masuk oleh musuh Islam .. 
 
4. Kegagalan umat Islam dalam mempromosikan Islam terhadap masyarakat bukan Islam akan mengakibatkan umat Islam dipandang hina dan Islam dipandang sepi. Dengan itu umat Islam hendaklah berhati-hati agar tidak terikut dengan semua adat dan budaya orang-orang bukan Islam sehingga membawa kepada rosaknya aqidah dan terpadamnya garisan yang telah ditetapkan oleh syarak ..
 


No comments: